Otroške odeje in posteljnine za zimo

otroska-odeja

Da otroku pozimi ne bo hladno in poleti ne vroče, izberite primerne otroške odeje. Materiali za otroške posteljnine naj bodo naravni, da se otrok pod odejo ne poti, odeja pa naj bo lahka. Otroci, zlasti dojenčki in malčki ter predšolski otroci še nimajo povsem dozorel sistem uravnavanja telesne temperature, zato so na toploto bolj občutljivi – boljše so torej lažje otroške odeje oziroma posteljnine, pod katerimi se ne bodo pregrevali.

Otroške odeje za udobno spanje
Da bi bilo spanje čim bolj kakovostno, moramo za to zagotoviti primerne pogoje. Pomembno je, kakšna je otroška soba, prav tako pa je potrebna tudi primerna posteljnina oziroma otroške odeje in vzglavniki.
Soba mora biti v  prvi vrsti primerno prezračena, saj je za spanje potreben svež zrak oziroma dovolj kisika, prav tako pa moramo poskrbeti za primerne temperature. Temperatura, ki naj bi jo imeli v spalnici, je nekoliko nižja od klasične sobne temperature, saj sicer ne spimo udobno – priporoča se od osemnajst do dvajset stopinj Celzija. Vendar pa je to laže doseči v spalnici za odrasle kot v otroški sobi, kjer se otrok tudi igra in uči, torej preko dneva potrebuje bolj toplo okolje. Kako torej ravnati? Otroško sobico imejte ogreto na 22 stopinj, da se otrok tudi pozimi lahko v njej igra in uči. Preden se odpravi v posteljo, pa jo na hitro prezračite, da se nekoliko ohladi in pride v njo svež zrak. Poleti okna seveda zvečer odprite in pustite, da se soba zrači do jutra.

Otroške posteljnine in prevleke
otroska-posteljnina
Kljub temu, da tudi otroška koža še ni dozorela in da do najstniškega obdobja otroci ne izločajo znoja z neprijetnim vonjem, to še ne pomeni, da se ne potijo – gotovo veste, da imajo že dojenčki pogosto stopalca, ki so povsem mokra od potu. Sicer pa se otroci najpogosteje potijo v glavo oziroma lasišče. Pomembno je torej, da otroške odeje in vzglavnike oblečete v posteljno perilo oziroma posteljnino in to vsak teden operete. Poleg tega pa na tak način otroške odeje še odenete v pisane podobe, kar bo otroku gotovo všeč.

Starši moramo skrbeti za zdravo rast in razvoj otroka, kar pomeni, da moramo veliko pozornosti posvetiti zdravi prehrani, gibanju, igri in učenju ter vsemu ostalemu, kar vpliva tako na otrokov fizični kot psihični ter čustveni razvoj. Pri fizičnem razvoju pa na nekaj precej pogosto pozabimo:na kakovost spanja. Spanje, ki mora biti sproščeno in dovolj dolgo, je bistveno za rast – v tem času se izloča rastni hormon, prav tako pa se v telesu odvijajo drugi izjemno pomembni procesi.