Kako izbrati optimalne kartuše

obnovitvena-kartusa-1024x1024

Pri samem načrtovanju proračuna za tiskalnik je pomembno upoštevati dolgoročne posledice same naložbe. Najpogostejši dolgoročni stroški tiskalnika bodo nakup nadomestnih kartuš, zaradi česar je pomembno, da raziščete, koliko vam bodo ustrezne kartuše za črnilo  vrnile nazaj.
Včasih vam lahko tiskalnik z nižjimi začetnimi stroški dolgoročno povzroči višje stroške.

Kartuše s črnilom

Vse kartuše imajo oglaševano kapaciteto in prikazujejo, koliko strani lahko pričakujete od tiskalne kartuše. Če delite stroške glede na zmogljivost, lahko v obzir vzamete vpogled v strošek na stran pri vsaki kartuši – to v svojem proračunu uporabite skupaj s predvideno porabo v enem proračunskem letu, da določite najbolj stroškovno učinkovito kombinacijo enote in črnilne kartuše.

Zmogljivost tiskalnika je le ocenjen vodnik s smernicami industrijskega standarda ISO 247111. To je dejansko število strani, natisnjenih s kartušo. Dodatno porabo bo določila vrsta natisnjenih strani in gostota uporabljenega črnila. Število strani, ki jih bo tiskalna kartuša proizvedla, običajno temelji na standardni pokritosti 5%.
Tukaj raziskujemo različne vrste kartuš s črnilom, ki so na voljo na trgu, in ugotavljamo, za koga so lahko koristne.

Enojne barvne kartuše

Večina tiskalnikov uporablja lestvico CMYK z uporabo tonov Cyan, Magenta, Yellow in Key (črna), da bi proizvedli mavrične barve. Enote, ki podpirajo enobarvne kartuše, zahtevajo, da uporabniki vlagajo v vse štiri barvne kartuše, da natisnejo polno nežno kvalitetnejšo barvo. Enojne barvne kartuše so lahko koristne, če jih uporabljate pri velikokrat uporabljenih tiskalnikih, saj lahko zmanjšajo količino odpadkov in s tem posledično izboljšajo stroškovno učinkovitost. Če zamenjate le izpraznjeno kartušo za barvo, ne porabite črnila.

Blokiranje barvne kartuše

V lestvici CMYK tiskalniki, ki podpirajo blok barvne kartuše, imajo pogosto prostor samo za dva vložka: enega za črno in drugega za cian, magento in rumeno. Cyan, Magenta in Rumena kot en vložek bo treba zamenjati, če je samo ena od barv izčrpana – potencialno zapravljanje neuporabljenega črnila. Blokovne barvne kartuše so lahko učinkovitejše za domače tiskalnike, ki se manj zanašajo na barvne odtise, saj bodo v celotnem življenjskem obdobju tiskalnika potrebne manj zamenjav.

Paketi tonerjev

Tako kot večina nakupov v večjem obsegu lahko kombinirani barvni paketi povzročijo znatne prihranke za uporabnike. Tiskalniki v okoljih, ki uporabljajo relativno enakomerne količine vseh barv, bodo najbolje izkoristili te potencialne prihranke, saj bodo uporabljeni vsi vložki in zmanjšana količina odpadkov.

XL kartuše

Tiskalniki, ki lahko podpirajo XL kartuše, lahko dolgoročno zmanjšajo stroške črnila zaradi nižjih stroškov same kartuše in zmogljivosti le te. Z zmanjšanjem količine same embalaže in povečanja vsebnosti črnila ali tonerja se znižajo stroški. To pomaga uporabniku XL kartuše prihraniti denar.

Kartuše s tonerjem

Glavna sestavina laserskih tiskalnikov, torej kartuša na toner deluje skupaj z enoto bobna. Kartuša za toner, ki vsebuje toner v prahu in barvila, prvo projicira sliko na boben, preden jo pritisne na papir.

Kartuša s črnilom

Kartuša s črnilom se uporablja za brizgalne tiskalnike s trdimi črnili. V notranjosti tiskalnika te trdne kartuše natočijo črnilo, da izdelajo zelo podrobne, živahne barvne odtise. Če potrebujete večjo embalažo za tiskanje, so trde kartuše okolju prijazne in potrebujejo veliko manj prostora za shranjevanje kot kartuše pri tradicionalnih laserskih tiskalnikih.