Ali zaupate neoriginalnim kartušam?

kartusa

Kartuše so najdražji pisarniški material, kajti za komplet kartuš lahko odštejete tudi pravo bogastvo – sto, dvesto ali tudi tristo evrov! To je zagotovo strošek, ki ni prijeten za nikogar, niti za male podjetnike niti velike firme, torej velja razmisliti o tem, da bi se namesto originalnih kupili neoriginalni tonerji, ki so veliko cenejši. Ampak … Ali to ne pomeni tveganja, da bo tisk slab in se bo tiskalna naprava kvarila?

Neoriginalne kartuše ne predstavljajo tveganja
Razlog, da so neoriginalne kartuše deležni nezaupanja, izhaja predvsem iz časov, ko so bili neoriginalni tonerji smatrani še za »ponaredke«, ne pa iz današnjega časa, ko gre za izdelke visoke kakovosti, ki so originalnim povsem identični, le da jih ponuja drug proizvajalec – ali pa je celo proizvajalec isti, le da skrbi za proizvodnjo za originalno znamko, poleg tega pa ponuja isti izdelek še pod svojo, ki ni tako dobro zveneča. Prepričanje, da so neoriginalni tonerji slabi, da nudijo nižjo kakovost tiska, ter povzročajo okvare tiskalnikov, temelji danes zgolj na govoricah, ki jih ne moremo potrditi. Ravno obratno – marsikateri prodajalce, pri katerem so na voljo tako originalni kot neoriginalni tonerji, vam bo sam povedal, da niso neoriginalni tonerji prav nič slabši.
Kakšni so neoriginalni tonerji? Ločimo jih v dve skupini. Prvi so popolnoma novi in nosijo neoriginalno znamko. Drugi pa so tako imenovani obnovljeni tonerji. Ti so bili najprej v uporabi kot novi, po izrabi pa so šli v obnovo – bili so strokovno odprti in ponovno napolnjeni s prahom za lasersko tiskanje, marsikateri del pa je bil ob tem tudi zamenjan. Pri nas razlika med obojimi pogosto ni očitna na prvi pogled, za oboje pa se uporabljajo izrazi kot so neoriginalni tonerji, generični, kompatibilni ali nadomestni tonerji.
Če vemo, da so neoriginalni tonerji na voljo v specializiranih prodajalnah poleg originalnih in da jih prodajalci pogosto tudi priporočijo kot boljšo in predvsem kot precej cenejšo izbiro, potem je nekaj gotovo jasno: z njimi ne boste imeli prav nobenih težav. Tisk bo dober, prav tako pa ne gre pričakovati težav s tiskalnikom. Če bi do teh vendarle prišlo (običajno zaradi težave s čipom, ne pa zaradi dejanske okvare tiskalnika), pa tudi ni težav. Neoriginalni tonerji imajo garancijo, in če imate z uporabo kakršno koli težavo, jih lahko vrnete in zamenjate.
Še vedno niste prepričani, da so sodobni neoriginalni tonerji povsem sprejemljivi in da gre za kakovostne izdelke, ne pa cenene ponaredke? Potem bo najbolje, da se o tem prepričate sami. Ko naslednjič potrebujete tonerje, naročite neoriginalne, in gotovo boste kmalu tudi sami videli, da ste imeli o njih slabo mnenje brez pravega razloga.